Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány

Játék

jatek

Határtalan Harta projekt

Hartai Kincsek

Különleges kezdeményezésre figyelhettünk fel 2018. őszén. Dr. Eltiganiné L. Eszter tárta elénk a hartai tárgyi kultúra és néphagyomány ihlette pasztellképeit.

Fontosnak tartjuk ráirányítani a figyelmet erre az egyedi értékközvetítésre, ezért arra kértük a művészt, ismertesse röviden, mi motiválta témaválasztásában.  

-         Hartán fontos a hagyományőrzés, ezért megjelenik a rendezvényeken, az intézményekben, a hétköznapokban. A sok-sok évet megélt tárgyakkal, szokásokkal lépten-nyomon találkozhatunk. Szeretem a régi tárgyak világát, hangulatát. Hartai ismerőseim kölcsön adták nekem „kincseiket”, így készülhettek el a pasztellképek.

-         Változott a viszonyod a tárgyakhoz az alkotás során?

-         Az emléktárgyak megfestésekor megfigyeltem apró részleteiket, bepillanthattam egykori készítőjük gondolataiba és elképzelhettem valamikori tulajdonosainak történetét. Igyekeztem a régi kor hangulatát a képeken keresztül átadni és örömmel tölt el, ha a képeket szemlélők ezt megérzik. Amikor a régi tárgyakról készült képek egy modern naptár vagy vászonkép formájában helyet kapnak egy huszonegyedik századi szobában, összekapcsolódik a múlt és a jelen, tovább élnek a népi értékek.

-         Tervezed a folytatást?

-         Nagy örömömre szolgált, hogy 2018. novemberében a Hartai Kincsek kollekció képeit a könyvtárban kiállították. A fb.com/Hartai kincsek oldalon megtekinthetők az eddig elkészült képek, valamint folyamatosan frissíteni fogom az oldalt a 2019-ben készülő képekkel.

-         Köszönjük, hogy elfogadtad felkérésünket, és gondolataidat megosztottad velünk! Nem kérdés, munkádra oda kell figyelni!

-kr-

 

Képek

« Vissza

alert_bezar

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

KÜLDÉS

alert_bezar

Gratulálunk
Sikeresen megoldottad a memória játékot!
Megadhatod a nevedet és felkerülsz az eredménytáblára.

Rendben

Újrakezd

A te időd:

alert_bezar