Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány

Játék

jatek

Hartáról

Harta határa

facebook ajanlas

 

A település Budapesttől 100 km-es távolságra Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai kistérségben, a Solti-sík és a Kalocsai Sárköz kistájak határán terül el. A hozzá legközelebbre eső város Solt 12 km-re, Kalocsa 20 km-re délre, Kiskőrös 30 km-re délkeletre fekszik. A község az 51-es számú főúton közelíthető meg. Vízi úton, a Dunán az 1545 fkm-nél találjuk, ahol teherkikötő is található.

A nagyközség közigazgatási területe 12967,6 hektár, melyből szántóterület: 8016,7 hektár, rét: 14,0 hektár, legelő: 2676,8 hektár, szőlő: 88,8 hektár, kert 20,0 hektár, gyümölcsös: 78,2 hektár, nádas 218,8 hektár, erdő, fásított terület: 201,1 hektár, kivett: 1653,3 hektár.

A község lakóinak száma 3500 fő körüli, napjainkban sajnos csökkenő tendenciát mutat, a lakások száma 1642. A Dunához közeli területeken öntéstalajok, távolodva rétitalajok, még keletebbre szikes talajok alakultak ki. Termékenységet gátló tényező az esetenkénti magas talajvizek, belvizek előfordulása, a kistérségben előforduló szikes, illetve láptalajok. A talajok termőképessége jó, a megye egyik legmagasabb aranykorona értékű területei itt találhatók. A földrajzi elhelyezkedésből eredően a mezőgazdasági művelésbe vont területek nagy részén szántóföldi növénytermesztést folytatnak.

Az éghajlat mérsékelten kontinentális, mérsékelten száraz, mérsékelten forró nyarú. Az ország legnapfényesebb területeihez tartozik, a napfényes órák száma 2000 felett van. Az évenkénti hőmérsékletingadozás évről-évre erősödő, a lehullott csapadék átlagos mennyisége csökkenő. Az uralkodó szélirány északi, illetve nyugati.

Harta közigazgatási területéhez tartozik Nagykékes és Állampuszta. Az eltérő történeti múltú és fejlődésdinamikájú településrészek arculatán visszatükröződnek a múlt nyomai.

 

Képek

alert_bezar

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

KÜLDÉS

alert_bezar

Gratulálunk
Sikeresen megoldottad a memória játékot!
Megadhatod a nevedet és felkerülsz az eredménytáblára.

Rendben

Újrakezd

A te időd:

alert_bezar