Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány

Játék

jatek

Határtalan Harta projekt

A Határtalan Harta Projektről

facebook ajanlas

• a kedvezményezett neve:Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány

 

• a projekt címe: Határtalan Harta - Kézműves közösségpont és programsorozat

 

• a projekt azonosító száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00265,

 

• a szerződött támogatás összege: 21 854 719 Ft,

 

• a támogatás mértéke %-ban : 100%

 

•  a projekt várható befejezése: 2021. július 29.

 

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével EFOP 3.1.5. Határtalan Harta Kézműves Közösségpont címmel indult 2017-es projekt keretében

  • 2017-ben Bútorfestő Közösségpontot szerveztünk, megrendeztük Múzeumok Éjszakája nagyrendezvényünket.
  • 2018-ban a 20 alkalmas Bútorfestő foglalkozás végetért, eszközbeszerzések (fénymásoló, szekrények, asztalok, székek) történtek és kialakítottuk Harta Kossuth L. u. 33. szám alatt  Kézműves Közösségpontunkat, melyben az elmúlt időben számos foglalkozást, kiállítást rendeztünk. 2018-ban is megrendeztük a Múzeumok Éjszakája nagyrendezvényt és megvalósítottuk a Közalapítvány téli, 4 alkalomból álló előadássorozatát. Elindult hatartalanharta.hu honlapunk.
  • A 2019-es évben 20 alkalmas tutyikötő foglalkozássorozatot tartottunk. Ebben az évben is megrendezésre került a Múzeumok Éjszakája nagyrendezvény és a Közalapítvány 4 alkalomból álló téli előadássorozata is. Tavasszal Az ünnep öröme címmel szerveztünk hímestojás kiállítást, majd a Föld Hite kiállítás volt látogatható augusztus végéig. A nyár folyamán egyhetes, napközis honismereti tábort szerveztünk Hartán.
  • 2020-ban Harta rajzban kisközösségünk kezdett el működni, sajnos azonban a járványhelyzet miatt nem tudott teljesen kibontakozni, mint ahogy elmaradt Múzeumok Éjszakája nagyrendezvényünk is. Néhány koratavaszi előadás és nyári szabadtéri rendezvényeink, mint a Gólya Roadshow és Szalakótagyűrőzési bemutatónk valósulhatott csupán meg.

 

 

A Határtalan Harta projekt ars poeticája

 

Általában minden településre jellemző, hogy az ott élők nehezebben veszik észre, tudatosítják saját értékeiket, és erősítik ezzel önazonosságtudatukat, mint a kívülről jövők, akiknek fontos, hogy megfejtsék a hartaiak titkát, és sokszor rácsodálkoznak arra. Ilyen szemmel nézve ma is még sok minden megkülönbözteti a települést a környező falvaktól, s ennek meghatározója az a közösség, mely itt él.

A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány nagy vállalása volt, hogy 2015 tavaszán tavasszal meghirdette a Határtalan Harta - Az én örökségem című programot, pályázatot. Azóta számos megmozdulás igazolta, hogy eltökéltek vagyunk a program hosszútávú folytatásában.

A közösségi programszervezés záloga meglátásunk szerint az önkéntes szerepvállalás erősítése és kiterjesztése az adott közösségben. A folyamat korántsem egyirányú, hanem hol öngerjesztően burjánzó, hol csendes visszavonultságban, látszólag semmittevésben újrakalibrálódó folyamat. Hullámzó voltát erősítik a benne levő szereplők változásai, akár cserélődései, belső fejlődésük is. Programunk tapasztalatait gyakorlati példákon keresztül érdemes bemutatni, amivel talán mások számára is adaptálható ötleteket nyújthatunk, ezért hoztuk létre weboldalunkat.

Határtalan Harta programunk legfőbb hozadéka, hogy erős önkéntes bázisra számíthatunk a programszervezésben, ami abban is észrevehető, hogy egyre több hartai látogat túráinkra, egyéb programjainkra. Egy igazi cselekvő közösség formálódik azokból, akik számára fontosak a helyi értékek.

Az EFOP-1.3.5-16 - Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével program keretében egy olyan élményszerű tanulást, tájékozódást szolgáló nyitott rendszer kialakítását tűztük ki célul, mely interdiszciplináris alapokon törekszik a helyi értékekből eredő adottságok kihasználására, ezzel a hartai helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva segíti egy nem formalizált kreatív kisközösség létrehozását (kiemelten bútorfestészet, tutyikészítés, egyéb kézműves termékek készítése hagyományainak felelevenítésén keresztül). Évi egy nagyrendezvényünk a Múzeumok Éjszakájának megrendezése Hartán, ezen túl előadásokat, kiállításokat is szervezünk.

Célunk, hogy generációk közötti párbeszéd jöjjön létre, kiérlelve a fiatalok egyéni örökségdefinícióját. Kreatív munkában kívánjuk megismertetni a részvevőket a helyi örökség elemeivel, miközben konkrét kézműves ismeretanyaggal is gazdagodnak. Lehetőséget kívánunk biztosítani az egyéni tehetséggondozásra, személyiségfejlesztésre, ösztönözni kívánjuk a résztvevők önálló feladatmegoldását.

 

 

alert_bezar

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

KÜLDÉS

alert_bezar

Gratulálunk
Sikeresen megoldottad a memória játékot!
Megadhatod a nevedet és felkerülsz az eredménytáblára.

Rendben

Újrakezd

A te időd:

alert_bezar